The Work of the Head, the Heart, the Hands
17.10.-14.12.2024

Taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa on esillä The Work of the Head, the Heart, the Hands -yhteisnäyttely, jossa tarkastellaan opetustyön vaikutusta taiteilijan omaan työhön. Näyttelyn taiteilijat opettavat Kuvataideakatemiassa Helsingissä, Lapin yliopiston taide- ja kulttuuriopintojen yksikössä, tai ovat tehneet keskenään opetus- ja tutkimusyhteistyötä. 

Brittitaiteilija Jon Thompson pohti vuosiaan kuvataiteen opettajana. Hän ehdotti kokemansa pohjalta, että taidekoulu on toimiva silloin, kun opiskelijat ja opettajat jakavat yhteisen halun toimia taiteilijoina. Ei ole vaikeaa kuvitella, miten tällainen jaettu tahtotila voi helposti johtaa opiskelijoiden käytänteiden mukautumiseen opettajalta saatuihin vaikutteisiin. Mutta millä tavoin vaikutus voisi olla molemminpuolista? Miten opetustyö vaikuttaa taiteilija-opettajan tekemiseen, ajatteluun ja pedagogisiin käytänteisiin? The Work of the Head, the Heart, the Hands -yhteisnäyttely tarkastelee näitä kysymyksiä ja pyrkii lisäämään ymmärrystä, miten taiteen opettaminen saattaa muokata myös taiteilija-opettajien omia taiteellisen työn käytänteitä.

Näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden tekotavat ja materiaalivalinnat edustavat laajaa kirjoa, jota käytetään taidekouluissa. Joidenkin työt ovat syntyneet suoraan vuorovaikutuksesta oppilaiden kanssa, kun taas toisilla yhteys voi olla epäsuorempi. Joidenkin teoksissa opetuksen yhteys ei ole suoraan jäljitettävissä, vaan se näyttäytyy ehkä materiaalivalinnoissa, muodossa tai temaattisissa valinnoissa. Kollektiivisesti voimme pohtia, miten nämä työt näyttävät meille sukupolvien välisen vuorovaikutuksen opetuksen yhteydessä.

Näyttelyyn teoksillaan osallistuvat taiteilijat ja taiteilijaryhmät ovat Joanne Addison, Doug Bowen ja Sean Kaye, Frank Brümmel, Jenny Dunseath, Jaana Erkkila-Hill, Tom Engblom, Chris Evans, Luis Guerra, Henri Hagman, Inventory of Behaviors, Michael Marnin Jacobs, Natasha Kidd, Kelly Large, Leila Lipiäinen, Esa Meltaus, Marika Orenius, Daniel Peltz, Pauliina Pesonen, James Prevett, Magnus Quaife, Timothy Jude Smith ja Matti Tainio.

The Work of the Head, the Heart, the Hands
17.10. –14.12.2024
Vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina.

Kuva: Doug Powen ja Sean Kaye: Second. 2024.

Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill, jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi
 

Liput
LIPUT REMONTIN AJAN 1.4.2024-6.12.2024
Aikuiset 11 € (norm. 18€)
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 7 € (norm. 11€)
Lapset 7-15 v. ja koululaiset 3 € (norm. 5€)
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 3 € (norm. 6€)

Perhelippu 24 € (norm. 40€)

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 79,00€

Yli 370 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€
Lapset 7-15 v. 10€
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.

Osta liput